reede, 23. detsember 2016

Kaunis koloniaallinn Kandy ja Buddha hambatempel

KOLMAPÄEV, 21. detsember 2016
Kaunis koloniaallinn Kandy ja Buddha hambatempel

Mis seals ikka, uus koht, uued vaatamised. Olime endale selleks tellinud tuk- tuki. Majaperemees pakkus, et selline pea päevane linnaekskursiooniteenus läheb maksma umbes 1500 ruupiat (10 eurot). Tegelikult kujunes lõpuks hind ikkagi kallimaks. Tuk- tukimees küsis pärast 2000 ruupiat (13 eurot). Pole hullu. Üle poole päeva meiega möllamist, pole ju tegelikult kallis. Pere toita, tuk- tuki rent maksta, kütus osta.
Meie esimene vaatamisväärsus oli mäe otsas üle linna vaatav buddha hiigelkuju. Väike piletiraha  valvurile, jalanõud putkasse hoiule ja paljajalu buddha palge ette. Tegelikult sai n.ö ka buddha otsa ja sisse ronida. Vaadata linna panoraami ja tutvuda veidi buddha ajalooga. Panoraam oli muidugi ilus.
Teine vaatamisväärsus oli rahavahetus. Nimelt avastasime, et ruupiavaru on miinimumini kahanenud ja vaja uut lisa. Mis seals ikka, panka. Aga oh häda, meie eurosid ei saa vahetada, kuna selleks oleks vaja ka meie passi. Pass on aga mäejalamil elamises. Teiseks tehakse meile selgeks, et egas passide olemasolul ikkagi kohe vahetada ei saaks, kuna peale kella kümmet selgub uus päevakurss, siis tulge tagasi. Kui ametlikult ei taheta meie raha, siis pool mustalt turult saab ikka. Ühes juveelipoes ei taha meilt keegi passe näha, ega arutle päevakursi teemadel. Raha on raha ja vähem kui viie minutiga on sama hea kursiga kui pangas oleks olnud, meie eurodest saanud ruupiad.
Kolmas vaatamisväärsus on rongipiletite soetamine. Kuna soovime homme edasi liikuda rongiga üle mägede ja on teada, et rongiga liikujaid on palju, siis kavatseme piletid ette ära osta. Seega raudteejaama. Rongides on kolme eri klassi vagunid, 1-3 klass. Väidetavalt on esimene klass luks, nummerdatud istmetega ja konditsioonitud. Teine klass konditsioneerimata ja avatud akendega ja pehmete istmetega ning kolmas klass n.ö lihtinimeste ja eelkõige kohalikele kasutuseks mõeldud klass. Ka raudteejaama kassad on selliselt paika pandud. Igale klassile oma kassa. Käime kõik kassad läbi, aga igal pool on vastuseks, et eelmüügi piletid on ammu otsas ja kui rongiga sõita tahate, siis tulge vahetult ennem rongi väljumist kohale ja püüdke siis osta. Kui nii siis nii. Otsustame riskida ja hommikule, ennem rongi väljumisele panustada.
Edasi taas linna avastama. Keset linna asub kaunis järv. Küsimuse peale kas see on looduslik või tehisliku loomuga. Vastab tuk- tukimees kindlal toonil. See on looduslik järv ja selle rajas kunagi siia kuningas!? Ahahh, kui ikka kuningas rajas, siis on see ju loomulikult looduslik.
Edasi otsutame vaadata kuningliku dzungli park- metsa. Taas peoga ruupiaid väravas ja oled ühel hetkel tôelises dzunglis. Ainus vahe on selles, et sa ei pea seal ise endale teed rajama, vaid metsa all lookleb kena lai, veidi üle 3 km kruusarada. Lisaks eripalgelisele ja lopsakale loodusele, näema paaril korral mingeid kitsesid ja ühes kohas tutvume ka ahvikarja toimetustega. Kokkuvõttes, päris mõnus retk.
Õhtul teeme tutvust linna suurima vaatamisväärsusega. Selleks on Buddha Tooth Temple ehk hambatempel. Väidetavalt asub siin budistliku maailma suurim reliikvia, milleks on buddha hammas. Selle hoidmiseks ja kaitsmiseks on rajatud antud tempel ja see on suur püha koht, kuhu budistid üle maailma kokku tulevad. Loomulikult tavaturistid ka. Korra aastas, augustis tuuakse see suure rongkäigu saatel templist välja ja siis on linnas suured pidustused. Ülejäänud päevadel on võimalus osa saada õhtusest, kell 18.30 algavast teenistusest, kus on võimalik ka seda hammast kaugelt korra kaeda. Ajasime meiegi end veidi enne antud kellaaega kohale. Trummid põrisesid oma, idamaine pasun pinises, rahvast murdu, kõigil huvi hamba ligi pääseda. Budistlikel inimestel kaasas sülemite kaupa lootoselille õisi ja muid andameid.
Veidike ka meie poolt trügimist ja ausalt öeldes õnne, et saime õige nurga alt rahvavoolu sisse ning peagi olime mingi kullatud luugi ees, kust kiirelt sisse piiludes saime murdosa sekundit näha eemal kullatud nikerdustega urni ja kohe olime eemale sealt tõugatud. Aga kas see hammas oli selle urni sees või peal, aru ei saanud. Aga vähemalt võime rahumeeli konstateerida " hammas on nähtud". Uurisime seda kloostrit veidi nii seest kui väljast ja panimegi sellega oma päevale ilusa punkti. Väike jalutuskäik õhtuses pimedas linnas ning ära elamisse. Väike külm õlu ning muljetevahetamine uute naabritega Taanist (ühe lapsega pere) ning magama, et homme juba üritada liikuda üle mägede rongiga järgmisse sihtkohta, Udawalawesse.
Vaade Kandy linnale Udawattakele kuninglikust parkmetsast.
Linnadžungel ehk Udawattakele parkmets
Tempel-Klooster, kus hoitakse Buddha hammast.
Pildi keskel, nö kõige taga on näha luuk, mille taga ruum, kus siis Buddha hammas hoiul on. Vaatad aga murdosa sekundi luugist sisse ja pead kohe edasi liikuma. Hullem kui omal ajal mauseleoumis.


Raja the Tusker (1913-1988), kõige püham aasia elevant Sri Lankal. Just tema kandis ligi 50 aastat Buddha hammadt iga-aastastel pidustustel. Oli simene elevant maailmas, kes topiseks tehti.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar